Bahan-bahan:
1/3 tin susu pekat manis
- tapi kalau suka manis korang letak la separuh, tapi memang korang nak cepat potong kaki letak 1 tin pun takpe hahaha
Buttercup
- amik semua yang 250g kot, aku pun tak ingat dia punya beratMilo ikot resepi asal beli hak pek paling kecit tu tapi sebab aku pakai milo kat rumah je, so aku taruk 3 senduk ajee..
Biskut marie
- ikot resepi asal patah-patahkan, tapi aku nak dia nampak cantik bila kerat so aku susun
Serbuk koko 1 senduk
Cara nak buat:
1. Korang cairkan butter, masukkan susu, milo dan koko.
2. Dah sebati dan likat tutup api.
3. Tuang sikit adunan dalam acuan, sebagai base, lepas tu susun biskut atas dia, then tuang lagi adunan atas biskut dan susun lagi atas dia. Buat la sampai adunan tu habissss.. Disudahi dengan lapisan adunan tu gak tau, jangan biskut lak atas sekali.
4. Jangan lupa, tekan-tekan biskut tu tiap kali korang buat lapisan, kang tak padat pulak kek batik korang tu, dah tak cantik.
5. Dah siap semua bagi sejuk kejap kek tu kat luar, dah suam-suam skit boleh la taruk dalam peti ais.
6. Korang tengok dah keras, boleh la dipotong untuk dimakan bersama keluarga. Aku buat malam, esok pagi baru potong sebab malam, tak elok makan kek kan haahah...
Hasil kek batik aku takdela lawo mana weh, tapi aku dah bangga dah sebab menjadik.. Pastu anak aku asiknya makan bertambah.. Huihhh sampai kena stopkan diorang. So tak jadik kasik jenjiran sebab anak sendiri hadap sampai lupa diri ngeee...
Maapkan shayee.. sebab kek nampak comot, malas nak lap tepi pinggan utk tujuan penggambaran, shaye kan pemalas.. kihkih...
Eh lupa nak cakap, kek versi ni rangup tau.. Kalau korang suka yang lembab basah lembut camtu, tak boleh la guna resepi ni yer..
- hak ni aku mandai tambah sendiri.. suka pahit, tambah lebih itu koko laaa
Cara nak buat:
1. Korang cairkan butter, masukkan susu, milo dan koko.
2. Dah sebati dan likat tutup api.
3. Tuang sikit adunan dalam acuan, sebagai base, lepas tu susun biskut atas dia, then tuang lagi adunan atas biskut dan susun lagi atas dia. Buat la sampai adunan tu habissss.. Disudahi dengan lapisan adunan tu gak tau, jangan biskut lak atas sekali.
4. Jangan lupa, tekan-tekan biskut tu tiap kali korang buat lapisan, kang tak padat pulak kek batik korang tu, dah tak cantik.
5. Dah siap semua bagi sejuk kejap kek tu kat luar, dah suam-suam skit boleh la taruk dalam peti ais.
6. Korang tengok dah keras, boleh la dipotong untuk dimakan bersama keluarga. Aku buat malam, esok pagi baru potong sebab malam, tak elok makan kek kan haahah...
Hasil kek batik aku takdela lawo mana weh, tapi aku dah bangga dah sebab menjadik.. Pastu anak aku asiknya makan bertambah.. Huihhh sampai kena stopkan diorang. So tak jadik kasik jenjiran sebab anak sendiri hadap sampai lupa diri ngeee...
Maapkan shayee.. sebab kek nampak comot, malas nak lap tepi pinggan utk tujuan penggambaran, shaye kan pemalas.. kihkih...
Eh lupa nak cakap, kek versi ni rangup tau.. Kalau korang suka yang lembab basah lembut camtu, tak boleh la guna resepi ni yer..
SELAMAT MENCUBA :)
No comments:
Post a Comment