Bahan A
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan serbuk koko
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder- semua bahan tersebut disatukan kemudian ayak
Bahan B
- 2 cawan gula (kisar halus)
- 3 biji telur gred A
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan C
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak jagung
Bahan D
- 1 cawan air panas
Cara-caranya :
Ganache :
* sejukkan anggaran 2 cawan ganache(bila dah sejuk ia jadi kental macam krim)
- pukul Bahan B hingga kembang (sampai putih macam adunan bahulu) masukkan esen vanilla.
- kemudian masukkan Bahan C, pukul sekejap supaya sebati (jangan over pukul nanti permukaan kek jadi merekah).
- masukkan Bahan A sedikit demi sedikit, guna spatula kaup balikkan supaya sebati (pastikan tak berketul taw) - kalau nak mudah guna whisk sure bahan kering tu jadi elok tak de ketul-ketul (cikNor guna whisk).
- akhir sekali masukkan air panas kacau hingga sebati.
- tuang adunan dalam loyang yang sudah digris butter & dilapik parchment paper.
- bakar selama 45 minit atau hingga masak (bergantung pada oven masing-masing) suhu 180c. Cucuk dengan lidi untuk pastikan kek benar-benar masak sempurna, kalau lidi tersebut bersih selepas dicucuk maknanya kek kompem dah masak yer...
- kemudian sejukkan sebelum dihias.
- 1 cawan fresh cream
- 1/4 cawan ganache- pukul fresh cream hingga softpeak, kemudian masukkan ganache kacau rata (boleh jugak pukul sedikit supaya sebati.
Ganache :
- 400 gm fresh cream
- 400 gm dark chocolate (potong kecil atau guna yang coins)
- 40 gm butter- masak fresh cream hingga keluar buih halus tepi periuk, kemudian masukkan butter.- bila butter sudah cair masukkan dark chocolate kacau hingga coklat cair sempurna.
* sejukkan anggaran 2 cawan ganache(bila dah sejuk ia jadi kental macam krim)
No comments:
Post a Comment