Friday, 29 November 2013

Cara Nak Buat Kek Coklat Moist ( 8 in )



Bahan A

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder- semua bahan tersebut disatukan kemudian ayak


Bahan B
  • 2 cawan gula (kisar halus)
  • 3 biji telur gred A
  • 1 sudu teh esen vanilla

Bahan C
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak jagung

Bahan D 
  • 1 cawan air panas

Cara-caranya :
  • pukul Bahan B hingga kembang (sampai putih macam adunan bahulu) masukkan esen vanilla.
  • kemudian masukkan Bahan C, pukul sekejap supaya sebati (jangan over pukul nanti permukaan kek jadi merekah).
  • masukkan Bahan A sedikit demi sedikit, guna spatula kaup balikkan supaya sebati (pastikan tak berketul taw) - kalau nak mudah guna whisk sure bahan kering tu jadi elok tak de ketul-ketul (cikNor guna whisk).
  • akhir sekali masukkan air panas kacau hingga sebati.
  • tuang adunan dalam loyang yang sudah digris butter & dilapik parchment paper.
  • bakar selama 45 minit atau hingga masak (bergantung pada oven masing-masing) suhu 180c. Cucuk dengan lidi untuk pastikan kek benar-benar masak sempurna, kalau lidi tersebut bersih selepas dicucuk maknanya kek kompem dah masak yer...
  • kemudian sejukkan sebelum dihias.
Bahan Krim Coklat :
  • 1 cawan fresh cream
  • 1/4 cawan ganache- pukul fresh cream hingga softpeak, kemudian masukkan ganache kacau rata (boleh jugak    pukul sedikit supaya sebati.

Ganache :
  • 400 gm fresh cream
  • 400 gm dark chocolate (potong kecil atau guna yang coins)
  • 40 gm butter- masak fresh cream hingga keluar buih halus tepi periuk, kemudian masukkan butter.- bila butter sudah cair masukkan dark chocolate kacau hingga coklat cair sempurna.
* kalau guna periuk vision selepas butter cair matikan api masukkan coklat sebab haba daripada periuk vision sudah memadai untuk cairkan coklat tersebut.
* sejukkan anggaran 2 cawan ganache(bila dah sejuk ia jadi kental macam krim)

Kemudian sapu keseluruhan kek dengan krim coklat.
Simpan dalam peti sejuk hingga set (lebih kurang 30 minit - lagi lama lagi bagus sebab krim tu betul-betul keras so bila tuang ganache ia akan jadi sangat licin . so cantiklah hasilnya . 



SELAMAT MRNCUBA :)

No comments: