Assalamualaikum
Jum laa kite same -II try buat puding karemel ea ?
SELAMAT MENCUBA !
: Bahan-bahan :
For Caramel Sauce
2 senduk gula
1/4 cawan air
For Pudding
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat manis
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kastad
1 sudu kecil esen vanilla
1 bungkus (10g) serbuk agar-agar instant
3 1/2 cawan air
: Cara-cara :
For Caramel Sauce
1. Gunakan pan, masak gula pasir dengan api perlahan sehingga warna gula bertukar menjadi keperang-perangan
2. Masukkan air sedikit demi sedikit, kacau rata dan tutup api
3. Tuangkan caramel sauce kedalam bekas mould pudding anda
For Pudding
1. Ambil mangkuk, masukkan tepung jagung dan tepung kastad. Kemudian tambahkan sedikit air dan kacau hingga larut. Tapis ketulan-ketulan degil agar pudding anda cantik (Aku telah mengabaikan step ni thus pudding aku tak berapa nak cantik hehe)
2. Ambil periuk, masukkan bancuhan tepung tadi berserta dengan serbuk agar-agar instant dan air. Masak menggunakan api perlahan sehingga mendidih
3. Apabila sudah mendidih, masukkan susu cair, susu pekat manis dan esen vanilla. Kacau rata lebih kurang 5 minit dan tutup api
4. Tuangkan pudding dalam bekas mould yang berisi caramel sauce tadi
5. Biarkan di room temperature seketika sebelum masukkan dalam fridge. Voila!
Caramel pudding, sungguh enak dimakan ketika sejuk =) Dengan resipi ini, aku dapat lebih kurang 2 bekas (saiz more or less like this) pudding. Please try sebab senang gila pastu murah hehe. Hakak-hakak boleh le bawak ke opis dan makan reramai dengan collegue. Adik-adik pon boleh buat, pastu upload kat instagram, pastilah ramai yang like dan secara tak langsung saham adik meningkat. Alamak, jangan. Riak kekekeke.
No comments:
Post a Comment